Sahada Zaman Yönetimi Yapmanın Püf Noktaları

Bir firmanın başarı merdivenlerini hızlı ve etkin bir şekilde çıkabilmesini etkileyen birbirinden farklı faktör bulunmaktadır. Zaman yönetimi de, firmaların başarısını önemli ölçüde etkileyen ve üzerinde muhakkak düşünülmesi gereken bir faktördür. Sahada zaman yönetimi yapmak ise, özellikle saha satış odaklı çalışan firmalar için adeta bir kırılma noktasıdır. Çünkü sahada geçirilen her bir dakika, firmanın satış rakamlarını ciddi oranda etkiler.

Sahada zaman yönetimi yapmanın önemi oldukça büyük olmasına karşın, birçok firmanın bu konuda hala etkin bir yol haritası bulunmuyor. Dikkat edilmesi gereken noktalar ve birtakım püf noktalar ile birlikte sahadayken zamanı yönetmek aslında oldukça kolaydır. Bu konuda firmaların işine yarayacak ve zamanı etkili bir şekilde yönetmelerine olanak tanıyacak olan püf noktalar ise şu şekildedir;

  • Plan, plan, plan… Sahada geçirilen vaktin çok daha verimli olabilmesi için sahaya çıkma amacının net bir şekilde belirlenmesi ve bu amaç doğrultusunda bir plan yapılması gerekmektedir. Bu planın dışına çıkılmamasına özen gösterilmelidir.
  • Düzenli olarak yapılan planlar ve bu planlar doğrultusunda gerçekleştirilen tüm işlemler ile ilgili ayrıntılı raporlar oluşturulmalıdır. Bu raporlar ile birlikte bir sonraki planlamalar çok daha doğru bir şekilde analiz edilebilmektedir.
  • Plasiyerlerin müşterileri ziyaret edecekleri zamanların belirlenmesi gerekmektedir. Belirlenen bu zamanlar doğrultusunda ziyaretlerin ertelenmeden tamamlanmasına özen gösterilmelidir.
  • Sahada zaman yönetimi yaparken acele davranmak, işlerin çok daha karışmasına ve plasiyerin işini tamamlamasına engel olabilir. Bu nedenle plan yaparken tüm süreçlerde gerçekçi bir şekilde zamanlama yapılmalıdır.
  • Teknolojiden faydalanılmalıdır. Sahadayken dosyalar, kâğıtlar ve kalem her zaman işin çok daha uzun sürmesine neden olmaktadır. Bunun yerine teknoloji ile geliştirilmiş olan saha satış programı kullanmak zamandan oldukça büyük bir tasarruf yapılmasına olanak tanır.

Sahadaki işlemlerin çok daha hızlı, doğru ve güvenilir olması için saha satış programı kullanmak oldukça faydalıdır. Bu programlarda konum bilgisi, ziyaret takibi, kampanya yönetimi, raporlama, risk takibi, e-fatura ve e-arşiv düzenleme gibi çok sayıda hizmet bulunmaktadır. Böylelikle hem sahadaki personel hem de merkez ofisteki yetkililer için zamanı yönetebilmek düşünüldüğünden çok daha kolay bir hâl almaktadır.

Projelerimiz Hakkında Daha Detaylı Bilgi İçin