Sahada Risk Takibi Nasıl Yapılır?

Her şirketin kendine ait bir satış stratejisi ve fiyat politikası bulunur. Bu strateji ve politikalar, şirketlerin hem bugün hem de gelecekteki varlığını koruyabilmek adına son derece önemlidir. Şirketler, yaşanabilecek maddi problemler ya da tehlikelerle karşılaşmamak adına birtakım önlemler almayı tercih ederler. Müşteri risk limiti belirleme de, bu önemlerden en önemlidir. Müşteri risk limiti, müşteri ile şirket arasında gerçekleşen ticari faaliyetlerde herhangi bir maddi sıkıntı yaşanmaması adına belirlenen bir nevi alışveriş limitidir. Özellikle de sahada risk takibi yapabilmek, saha satış elemanları ve şirket yetkilileri açısından son derece önemlidir.

Sahada Risk Takibi Yapmanın Önemi

Bir şirketteki nakit akışı, o şirketin ticari varlığını ve gücünü etkileyen önemli faktörlerden biridir. Nakit akışının sağlanabilmesi için yapılan ticari alışverişlerdeki tahsilatların sorunsuz bir şekilde alınabilmesi gerekir. Günümüz koşullarında yapılan alışverişlerde peşin ya da kısa vadeli ödemeleri alabilmek oldukça güçleşmiştir. Uzun vadeli ödemelerde ise herhangi bir sorun yaşanmaması adına müşteri risk limitleri belirlenmektedir. Müşteriden gelen siparişler doğrultusunda bu risk limitleri esnetilebilir ya da aksine risk kontrolünün sağlanmaması durumunda siparişler teslim edilmeyebilir.

Risk takibi yapmak, düşünüldüğünden çok daha önemli bir süreçtir. Bu sürecin kontrol altında tutulması ve bu konudaki prosedürlere hâkim olunması gerekmektedir. Müşteriler için belirlenen risk limitleri her zaman güncellenmelidir. Bu güncellemeler ise yapılan alışverişler, tahsilatlar ve ödemelere olan sadakat doğrultusunda değiştirilmelidir. Bunun için düzenli olarak raporlar tutulmalı ve etkin bir şekilde analiz edilmelidir. Tüm bu veri toplama, analiz ve raporlama işlemleri özellikle saha satış hizmeti veren firmalar için oldukça önemli bir iş yükü haline gelmektedir. Yetkililer, hem sistematik bir şekilde analiz yapabilmek hem de sahadaki plasiyerlerin işlerini hafifletebilmek için kaliteli bir saha satış programı kullanmaya yönelmektedir.

Saha Satış Programı ile Sahada Risk Takibi Nasıl Yapılır?

Etkili ve kaliteli bir saha satış programı, plasiyerlerin sahada iken oldukça hızlı ve güvenilir bir şekilde işlem yapabilmesine olanak tanımaktadır. Üstelik bu programların tanımlı olduğu el terminalleri ya da mobil cihazlar aracılığı ile sahadayken tüm sıcak ve soğuk satış işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Firmada tanımlı olan tüm müşterilerin listesine tek bir tuşla ulaşılabileceği gibi aynı zamanda bu müşteriler için belirlenen risk limitleri de görüntülenebilmektedir. Böylelikle plasiyerler sahadayken zaten var olan iş yoğunluğunun içerisinde, bir de müşterinin risk limitini aşıp aşmadığını kontrol etmek zorunda kalmazlar.

Sahada risk takibi yapmayı sağlayan saha satış programlarının sunduğu kaliteli raporlama olanakları sayesinde, risk yönetim sürecinin en önemli aşaması olan güncel raporlama aşamaları da güvenli bir şekilde tamamlanabilmektedir. Müşteri bazlı hazırlanan bu detaylı raporlar, tüm risk analizlerini çok daha doğru bir sonuca ulaştırmaktadır.

Projelerimiz Hakkında Daha Detaylı Bilgi İçin