Sahada Zaman Yönetimi Yapmanın Önemi

Zaman yönetimi, hem günlük hayatta hem de iş hayatında zamanın daha verimli şekilde geçirilebilmesi açısından düşünüldüğünden çok daha büyük bir öneme sahiptir. Özellikle de saha satışı yapan firmaların hem doğru bir satış stratejisi oluşturabilmesi hem de sahadaki personellerin olabildiğince verimli zaman geçirebilmesi için etkili bir şekilde zaman yönetimi yapabilmesi gerekmektedir. Sahada zaman yönetimi yapmak, müşterilere yapılan ziyaretlerin daha planlı olması ve yapılan işlemler arasında yaşanabilecek kopuklukların önüne geçilmesini sağlamaktadır.

Sahada zaman yönetimi yapmak, yalnızca yetkililerin iş analizi yapmasında kolaylık yapmayı sağlamıyor. Tüm işlerin öncesinden planlanması, sahadaki personellerin de daha kontrollü ve rahat bir şekilde işlem yapabilmesine olanak tanır. Satış personelinin planlı bir şekilde hareket etmesi ise satış grafiklerini daha da arttırmaktadır.

Sahada Zaman Yönetimi Yapmanın Yolları

Zaman yönetimi yapmanın öneminden ve firmalara sunduğu avantajlardan bahsetmiştik. Bu noktada en çok, sahada zaman yönetimi nasıl planlanmalı? Sorusu yöneltilmektedir. Gelin hep birlikte saha satışı yapan firmaların uyguladığı ve beraberinde başarıyı getiren yollara inceleyelim.  

Sahada Zaman Yönetimi: Pomodoro Tekniği

Bu teknik, Francesco Crillo tarafından 1980li yıllarda geliştirilmiştir. Bu tekniğin temeli, firmaların uyguladığı mesai saatlerinin belirli parçalara bölünerek molalar verilmesidir. Genel olarak 25 dakika etkin bir çalışma süresine 5 dakika olacak şekilde mola verilmesi önerilir. İlk başta 5 dakika bir mola için kısa görülse de, mental olarak rahatlama ve işten kısa süreli olan bu ayrılma zaman içerisinde oldukça etkili olmaya başlayacaktır. Bir molanın olacağını bilmek, özellikle de saha satış personellerinin tüm dikkatini işine vermesini sağlamaktadır.

Pareto Analizi

Pareto analizi, bir diğer adı ile 80-20 kuralı olarak bilinir. Bu da, yapılması gereken işlerin %80lik kısmının planlanan zamanın %20’sinde yapılması gerektiği temeline dayanmaktadır. Kalan %20lik işin ise, kalan %80lik zaman diliminde yapılması gerekir. Pareto analizi, tüm işlemlerin hangi zaman diliminde yapılmasını planlar ve böylelikle işlerde herhangi bir aksama ve kopukluk yaşanmaz.

Sahada Zaman Yönetimi: Yarın Yap

Bu zaman yönetimi tekniği, Mark Foster tarafından geliştirilen ve alışılan tekniklerden çok daha farklı bir prensibe dayanan bir tekniktir. Foster, bir işi zamanında ve en verimli şekilde yapılabilmesi için sadece o işe odaklanılması gerektiğini savunuyor. Bir iş için ayrılan zamanda, başka bir iş ya da müşterinin düşünülmesine izin vermeyen Yarın Yap tekniği, özellikle de saha satış elemanları için oldukça motive edici bir tekniktir.

O Kurbağayı Ye

Düşünmesi bile son derece zor ve mide bulandırıcı olan bu zaman yönetimi tekniği, Mark Twain tarafından geliştirilmiştir. Mesai başladığında ilk olarak en zor görünen işi yapmanızı öneren bu teknik, kalan işlerin çok daha büyük bir rahatlıkla ve kolaylıkla yapılabileceğini savunuyor. Bu tekniğin mottosu, “ sabah ilk olarak canlı bir kurbağayı yiyin. Böylelikle günün geri kalanında başınıza daha da kötü bir şey gelmez” düşüncesine dayanmaktadır.

Projelerimiz Hakkında Daha Detaylı Bilgi İçin